Zakon o prostornom uredjenju - linkovi MGiPU



06.12.2013. - U Hrvatskom saboru izglasani novi zakoni o gradnji, prostornom uređenju i građevinskoj inspekciji

    • Zastupnici Hrvatskoga sabora na današnjoj sjednici većinom glasova izglasali su Zakon o gradnji, Zakon o prostornom uređenju i Zakon o građevinskoj inspekciji.

      Donošenje Zakona o prostornom uređenju povoljno će utjecati na gospodarska ulaganja u građevinarstvu, ali i drugim gospodarskim granama, osigurat će se uvjeti za ostvarenje svrhe sustava prostornog uređenja i njegovih ciljeva, a time posebice uvjeti za uspješno i učinkovito gospodarenje postojećim dobrima. Zakon uređuje sustav prostornog uređenja odnosno ciljeve, načela i subjekte prostornog uređenja te praćenje stanja u prostoru i području prostornog uređenja kao i uvjeti planiranja prostora.

      Zakonom o gradnji uspostavit će se hijerarhijski odnos i veza između središnjeg tijela državne uprave odgovornog za stanje u upravnom području gradnje i lokalne i regionalne (područne) samouprave koja izdaje građevinske i uporabne dozvole te će se otkloniti drugi nedostaci, a čime će se stvoriti uvjeti za osiguranje učinkovite i ujednačene primjene zakona i drugih propisa kojima se uređuje gradnja. Pojednostavit će se i ubrzati izdavanje građevinskih i uporabnih dozvola te smanjiti dokumentacija potrebna za njihovo izdavanje, a time i ukupni troškovi izdavanja tih dozvola.

      Zakon o građevinskoj inspekciji uvodi novinu po kojoj bi nadzor nad izgradnjom građevina za koje se ne izdaje građevinska dozvola odnosno glavni projekt, preuzelo upravno tijelo jedinice lokalne samouprave nadležno za poslove komunalnog gospodarstva na čijem se području gradi odnosno provodi zahvat u prostoru, odnosno njeno komunalno redarstvo.


      Zakon o prostornom uređenju
      Zakon o gradnji
      Zakon o građevinskoj inspekciji




    od Ministarstva 
  • graditeljstva i prostornoga uređenja


    rok  za predstavke do 20.6.2013.



20.05.2013. - Otvoreno savjetovanje za Zakon o gradnji, Zakon o prostornom uređenju i Zakon o građevinskoj inspekciji (20.05.-20.06.2013.)

Tijekom posljednjih mjeseci Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja intenzivno je radilo na izradi novih zakona u području prostornog uređenja i gradnje. Zakonskim rješenjima koja će zamijeniti postojeći Zakon o prostornom uređenju i gradnji ('Narodne novine' 76/0738/09,55/1190/1150/12) uredit će se područje prostornog uređenja, gradnje i postupanja građevinske inspekcije. Novim zakonskim rješenjima Ministarstvo želi izgraditi jednostavan, jasan i učinkovit sustav korištenja i zaštite prostora.

Javna rasprava započinje danas, 20. svibnja 2013. godine i traje 30 dana, zaključno sa 20. lipnja 2013. godine.

U tom razdoblju cjelokupna zainteresirana javnost i svi izravni sudionici u provedbi Zakona imaju mogućnost uputiti svoje prijedloge i primjedbe na sljedeći način:

Za svoje prijedloge i primjedbe molimo koristite priložene obrasce.

Prijedlozi teksta zakona nalaze se na sljedećim poveznicama:
Zahvaljujemo unaprijed na svim primjedbama i prijedlozima!


a sada eksperimentalna metoda

When Mr. Sruka was on the right track 
 to je pitanje reda ili nereda
izbor nije tezak : bolje ikakav plan nego nikakav
najbolji plan za Balkan, do sada,  je PUP  jer znaš gdje i što susjed radi, gdje su granice dominantnih interesa
zna se kakav je javni prostor
(drvo, drvored, trg, predvrt, park, ...)
zna  se odnos  i mjesto dodira privatnog  i javnog
a kao bonus
tu je bio i kotni plan instalacija  kao dokaz da drvoredi nisu planirani iznad primjerice toplovoda


bez plana je zanimljivije
pojma nemaš gdje su kuće parkovi igrališta i sl.
mozda ih uopće nema

zivot moze biti jednostavan kad znaš uvjete i imaš dozvole  i to sve JIT
svim neoliberalnim surogatima LOL

Zavod zna uvjete i put do istih
Zavod ZZPUGZ knows if Mr.Struka is on the right track

who cares  - 
netko treći